Forstå boligskatter på 5 min!

25 November 2020
Anne-Mette Hansen

editorial

Boligskatter er faktisk ikke nogen særlig kompliceret ting. Det er ret nemt at forstå. Når du først har fundet ud af, hvad de går ud på og hvordan de beregnes, glemmer du det ikke sådan lige. 

Du har sikkert hørt om ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Hvis du synes, de lyder for ens og er nemme at forveksle, kan du kalde ejendomsskatten ved dens andet navn, nemlig grundskyld. Sådan er det lidt nemmere at kende forskel på dem.

Vil du vide mere om boligskatter? Læs med i denne artikel og få det skåret ud i pap.

Hvad er grundskyld?

Grundskyld også kaldet for ejendomsskat, er en boligskat, du betaler til kommunen. Det betyder også, at selve satsen for din grundskyld kan variere fra kommune til kommune. 

Den ligger dog i intervallet 1,6 – 3,4 %. Du vil få to girokort, som du selv skal sørge for at indbetale. Henholdsvis i august og i februar. 

Ejendomsskatten skiller sig ud ved, at den er fastsat ud fra værdien af din grund. Herved også navnet grundskyld. Den har derfor intet med din bolig at gøre. 

* Betales til kommunen

* Afhænger af din grunds størrelse

* Afhænger af grundskyldpromillen i dine kommune 

Hvad er ejendomsværdiskat?

Ejendomsværdiskatten betales til staten. Den er baseret på værdien af din ejendom. Det vil sige både din grund og din bolig. Der er fra statens side foretaget nogle ejendomsvurderinger tilbage i 2001, 2002 og 2011. Det er dem, ens ejendomsværdiskat beregnes ud fra. Du betaler altid den laveste.

Ejendomsværdiskatten skal du ikke skal sørge for at betale. Den bliver automatisk trukket via din årsopgørelse. Du skal derfor ikke bekymre dig om den. 

Denne type boligskat er 1% af din boligs værdi. Er din bolig vurderet til 500.000 – så betaler du dermed 5000 kr. i ejendomsværdiskat. 

* Betales til staten

* Afhænger af ejendomsvurderingen

Du skal være opmærksom på, at ejendomsvurderinger typisk er lavere, end den pris du køber din bolig til. Læs meget mere om boligskatter her: https://husblog.dk/forstaa-din-boligskat/ 

 

More articles