Hvad er et ejerpantebrev?

05 July 2021
Lotte Hindsberg

Har du brug for at låne penge, og er du ejer af fast ejendom, kan du vælge at låne i boligens friværdi. Ofte er det en billig måde at låne på. Som ejer står du både som pantehaver og pantsætter og hvis du vælger at bruge din bolig som sikkerhed i en bank står banken som underpantsætter. Det er typisk en billigere måde at låne penge på.

For at ejerpantebrevet er gyldigt er det nødvendig at lånet tinglyses. Når lånet er udbetalt kan du vælge at banken ikke aflyser deres del af aftalen. Fordelen ved dette er at du hvis du får brug for at låne penge igen slipper for at skulle betale en afgift til tinglysningsretten. Du kan læse mere her https://eboligadvokat.dk/debitorskifte-ejerpantebrev/.

Hvad er fordelene ved et ejerpantebrev?

Der er flere fordele ved at lave et ejerpantebrev. Den ene er at det er billigere at låne i friværdien i ens bolig end ved at optage et almindeligt lån. Den anden fordel er at du kan bruge det samme pantebrev flere gange. Når du har betalt et lån af, kan du låne igen uden som nævnt at skulle betale en tinglysning igen. Det eneste du skal betale er låneomkostningerne på et underpant en gang. En tinglysning koster 1750 kr. Beløbet er en betaling til staten for at stå for tinglysningen.

Ulempen ved at tegne et ejerpantebrev er at banken kan kræve at du sælger din bolig i tilfælde af at du ikke har mulighed for at tilbage betale lånet. Det er banken som underpantsætter der skal have sin betaling først når boligen er solgt.

De 3 mest almindelige ejerpantebreve er:

  • Ejerpantebrev i ejerbolig
  • Ejerpantebrev i bil
  • Ejerpantebrev i andelsbolig

Ud over banken kan også en realkredit stå som underpantsætter. Både debitor og kreditor, altså dig og banken eller realkredit skal skrive under på ejerpantebrevet. 

More articles