Den termiske kikkert giver unikke naturoplevelser

18 July 2022
Niels Geckler

editorial

Hvis du er jæger, out doors entusiast eller bare holder af at færdes i naturen og få store naturoplevelser, ja så kan du få endnu mere ud af det med en termisk kikkert. Du kan købe dem i jagtforretninger og lignende her i landet.

Med en termisk kikkert får du mulighed for noget, som ellers mest er rovdyr og andre forundt. Du får nemlig mulighed for at se levende væsener bevæge sig rundt i mørket, hvor de tror sig sikre og usete. Mange dyr er særligt aktive om natten. Det betyder, at du ved at kunne se om natten kan få et helt unikt indblik i mane dyrearters liv, og som jæger får du mulighed for at opspore og følge potentielle byttedyr, selv efter mørkets frembrud. Lige som mange af de rovdyr, der er indrettet på at jage de nataktive dyr, der udgør deres primære bytte.

termisk kikkert

Sådan fungerer den termiske kikkert

Der findes forskellige former for natkikkerter, der fungerer grundlæggende forskelligt. Man kan få såkaldte nattesynsbriller eller -kikkerter og -kikkertsigter. Her referer man ofte til lysforstærkende teknologi, der forstærker den smule lys, som altid er til stede, så man ser næsten som i dagslys – dog i en grønlig nuance.

Den termiske teknologi er fundamentalt anerledes. Den virker nemlig ved, at du ser udstråling i det infrarøde spektrum, hvor varmeudstråling ligger. Alle levende væsener udsender varmestråling og vil med infrarød teknologi eller infrarødt syn kunne skelnes fra omgivelser – også når der ikke er noget lys overhovedet. Også køretøjer, lejrbål, vinduer i huse og meget andet vil kunne ses igennem en kikkert, der er bygget til at opfange infrarød stråling. det er selvfølgelig også nyttigt for militæret og teknologien benyttes også til at tjekke almindelige parcelhuse for energieffektivitet. Med et infrarødt kamera kan man hurtigt se, hvor der undslipper varme fra et hus.

More articles