Her kan du blive lidt klogere på det at være bager

02 January 2020
Anders Lundtang Hansen
image

At bage alt fra bagværk til brød og alt derimellem har stået på i fattelig mange år og har været grundlaget vores vores eksistens på linje med at jage og dyrke jorden – som netop har gået til at udvikle forskellige brødformer som det første og siden kager.

Og forskning har da også vist, at diverse kulturer uden kendskab til hinanden på tværs af generationer og landegrænser, forskudt i tiden, at man har kendt til at bage gennem rigtig lang tid og har eksperimenteret med dette mindst lige så længe.

Derfor kan man den dag i dag finde alt fra et moderne bageri, der er en del af en kæde og har berømte konditorer som bagfolk og videre til et mere klassisk bageri i Hirtshals, hvor folk måske vil have de ting, de kender til, og ikke ønsker for meget udsving i dette valg.

Det er bageren, der møder tidligt ind for at bage de første, friske brød, som håndværkeren kan tage med på farten og som den kontoransatte kan gribe fat i sammen med en lækker kage, der kan deles på kontoret.

Faktisk begynder dette arbejde oftest, mens de fleste andre mennesker sover, og skal man sørge for at have et godt sortiment og kende ens kundekreds, så skal der måske bages flere gange i løbet af dagen.

Nogle bagerier er begyndt at sælge deres brød billigt ved lukketid, mens andre giver det væk til dem, der har brug for det, så man undgår madspild – mens der jo findes de velkendte kneb med at omdanne noget af bagværket til brug dagen efter for eksempel med romkugler.

Så det at kaste ting ind i bålet og så det hæve og få en anden smag og frem til den dag i dag, hvor vi stadig har mange bagerier af forskellige former, er noget, som næppe kommer til at forsvinde foreløbigt.

More articles