Karrypulver – lav dit eget karrykrydderi
Karry er ikke bare ét krydderi, men en krydderiblanding, der findes i masser af varianter. I Danmark er karry mest kendt fra retter som boller i karry, karrysild og kylling i karry, mens inderne sniger blandingskrydderiet ind i masser af forskellige retter.
Den gule karry, du kender fra supermarkedets krydderihylde, er bare en slags karry. Karry er nemlig ikke et enkelt krydderi på linje med timian, gurkemeje eller laurbærblæde. Karry er en krydderiblanding, der findes i masser af varianter og typisk er blandet af op til 14 forskellige krydderier.
I Indien findes karry som ord for et pulverkrydderi ikke, i stedet bruger man begrebet masala, som betyder krydderiblanding. Curry bruges om en stærk gryderet med grøntsager og måske kød.
Sådan gør du
30 min.
Rist chilier, korianderfrø, spidskommen, peberkorn, nelliker, bukkehornsfrø og sennepsfrø på en tør pande ved svag varme, til de dufter – de må ikke blive brune
Mal eller stød krydderierne til pulver i en kværn eller en morter sammen med salt. Bland muskatnød, gurkemeje og ingefær i til sidst. Opbevar blandingen mørkt og i glas med tætsluttende låg for at bevare aromaen længst muligt.
Ingredienser
Servering til 1 person
2 stk Chilier, små og befriede for kerner
2 spsk.Korianderfrø
1 spsk.Spidskommen
1 tsk.Sorte peberkorn
1 tsk.Nellike
1 tsk.Bukkehornsfrø
1 tsk.Sennepsfrø
1 tsk.Havsalt, groft
1 tsk.Muskatnød, revet
2 tsk.Stødt gurkemehe
1 tsk. Stødt ingefær
DET VIDSTE DU IKKE OM KARRY
Storbritannien indførte karry til Europa. Indien var en britisk koloni, og for at bespise de indiske lejesoldater fremstillede briterne en standardiseret karryblanding på baggrund af indernes masalaer.
Karry blev første gang brugt i danske kogebøger begyndelsen af 1800-tallet. I Maria Hemmingens Kogebog fra 1828 findes retter med and i karry og ål i karry. I 1837 bruger Madam Mangor også karry i sin kogebog.
Karry er et af de mest populære krydderier i Danmark.
Hvad skal du bruge din hjemmelavede blanding af krydderier til?