Kan dit trægulv slibes?

11 May 2020
Camilla Skøtt

editorial

Har du et trægulv, der efterhånden er mere slidt og trist, end det er flot og skinnende, så trænger det måske til en gulvafslibning. Men kan gulvet tåle det?

Med de mange boligprogrammer, der sendes igen og igen på TV, er det ikke så sært, at mange danskere drømmer om at renovere et gammelt hus. Du får ikke bare lov til at prøve kræfter med alskens værktøj og byggetekniske udfordringer, du får også et hus med sjæl.

I forbindelse med en renovering er det helt store spørgsmål naturligvis, om gulvet kan sættes i stand, eller om du er nødt til at skifte det. Vi har talt med en gulvafsliber for at blive lidt klogere på området.

 

 

Gulvtæpper – det kræver hårdt arbejde

Har du overtaget en bolig, hvor der ligger gulvtæpper ovenpå brædderne, er det svært at vide på forhånd, om det kan sættes i stand og bruges, som det er. Som det første skal du fjerne gulvtæpperne, og når du gør det, vil du opdage, at der både sidder limrester tilbage på brædderne, men sandsynligvis også rester fra den oprindelige behandling – og begge dele skal fjernes, hvis gulvet skal blive flot igen.

Limrester kan ikke fjernes ved en gulvafslibning – det kræver den helt store maskine; gulvhøvlen. Det er et arbejde, der let kan gå galt, og derfor anbefaler gulveksperten, at du overlader arbejdet til professionelle fagfolk.

 

Trægulve – når det bare er slidt

Er der ingen tæpper på gulvet, men kan du bare ikke lide den overfladebehandling, brædderne har fået – eller er de ganske enkelt slidte – så kan du slibe gulvet, give det ny behandling og dermed få et gulv, der er så godt som nyt.

For at en gulvafslibning kan lykkes, kræver det, at brædderne er tykke nok. Det kan du som regel tjekke ved radiatorrør eller ved at fjerne et dørtrin. Alternativ kan du spørge din lokale gulvsliber.

More articles